Oslo kommune innfører i dag forbud mot hagevanning. Oslo VAV leverer vann til Ski kommune. Derfor gjelder vanningsforbudet også for innbyggerne i Ski kommune fra og med tirsdag 26. juni.

Forbudet gjelder hagevanning med vannslange/spreder. Årsaken er et økende vannforbruk på grunnen av det varme været og at Oslo kommunes leverandør av CO2 har leveringsproblemer, skriver Oslo kommune i en pressemelding tirsdag.

- Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning. Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene våre. Når det varme været faller sammen med en mangel på CO2 er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO2 for å drive forskriftsmessig vannbehandling. Går vannbehandlingsanlegget tomt for CO2 betyr det at vannet som produseres ikke lenger er i henhold til drikkevannsforskriften.

I et slikt tilfelle må det sendes ut kokevarsel for hele Oslo, noe som i så fall vil innebære at alt vann bør kokes før det drikkes eller brukes til matlaging. Skulle dette skje, vil også Ski kommune sende ut et slikt varsel til sine innbyggere.

- Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO2 i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk frem til midten av juli. Men, om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, forklarer Hult.

Oslo varslet innbyggerne på SMS

Tirsdag sender Vann- og avløpsetaten i Oslo ut SMS-varsel til alle husstander om forbud mot hagevanning. Forbudet gjelder til ny beskjed gis.

Følg saken på Oslo kommunes hjemmesider: www.oslo.kommune.no